Bakmuren på kakelugnen?
Det finns några principer som är inbegripna om man anser sig vara en duktig uppsättare.
Först så använder vi aldrig mindre tegel än 3" vilket är 75 mm stående på sin löpkant.
När man plockar ner en ugn som hållit ganska väl så är inte brukfogen mer än 5-8 mm i tjocklek.
De flesta har bakmuren slammad med lerbruk på insidan från kaklets slut intill bakre vägg på eldstadskanal, men vi har en annan lösning som vi behåller för oss själva.
Nu är frågan om det är klokt att mura in sista teglet som möter kakelhalvan i varannat skift? Vad som kan hända är att förbandet mellan teglet och kaklet är så stort att de blir en större bit som rör sig jämfört med helkaklet bredvid, alltså kan en större fog utvecklas eller så nyper kramlorna tills en spricka uppträder på halvkaklet. Detta svar är nog för att ni skall förstå att inte mura in teglet i kaklet.
Något som talar för en seriös uppsättare är att han ser till att bakmurens baksida är slät genom att dra sin slev och jämna till bruket som annars hänger som ett skägg mellan murstock och kakelugn. Nu några varningens ord, mura inte bakmuren med för tjocka bruksfogar. Se bilden. Ugnen har tidigare läkt i bakmuren vilket kan ses av rökmärket på väggen och är inte det en tegelfog precis där också?

Vad säger vi om denna bild? Jo, bruksfogarna är alltför stora och det kommer att leda till ojämna rörelser och främst av allt så riskerar den stående fogen mellan koppytorna att ramla ut och så har man ett hål plötsligt där röken väller ut, en direkt fara för de boende. En annan sak varför skall det vara så smutsigt när man håller på med uppsättningen? De flesta som haft en ugnsmakare hemma hos sig brukar ofta säga att det var riktigt smutsigt och rörigt, om detta stämmer in på dig som uppsättare så kan du välja att antingen skärpa till dig och visa att du kan vara städad och ordningssam eller välj något annat att syssla med där inga krav ställs på att vara ordningssam.

Borde inte det se ut så här på en arbetsplats(bilden nedan)? Jajamensan, du kan se eldfast tegel skönja fram med sin gula färg i botten där eldstaden är. Sedan finns eldfast tegel på vänstra sidan som skall utgöra sidoväggarna i själva eldkammaren.

Med en sopborste och skyffel så kan man hålla rent ganska enkelt. Vill man vara bland dom främsta så är det många sidor hos en själv som skall vara förädlade och föredömliga. Att ha en skitig kakelugn kan bara betyda en sak, slarv och man döljer dåliga övergångar och fogar, man väntar tills det är dags att foga ugnen och helst med cementbaserad kakelfog. Är inte det ett bevis på skicklighet att lämna en ugn utan fogning och den skall vara så bra det går, helst perfekt och torka en tid, sedan kan man foga och resultatet blir som bäst. Men åter igen till bruksfogar.

Denna bild visar att man har inte tillgång till stortegel i varken tre eller två tum, inte heller bryr man sig om att lägga eldfast tegel i eldstadsutrymmet. Är ni förvånade om vi berättar att det blev problem med denna kakelugn? Ugnen sattes upp i augusti 2010 och man fick rådet att elda småstickor i 1,5 månad och sedan kunde man elda. Är detta sakkunnigt? Läs om hur en kakelugn skall torka och vad som gäller här! Ni kan se vad som hände med ugnen och hantverkarna har ännu inte brytt sig att komma och titta fast över 5 månader gått.
Men vi skall se på en bild där koppfogen ramlat bort.

Att använda för stora bruksfogar leder till problem och envisas man ändå så ta ansvar för det sedan som händer när saker börjar gå fel. Kan man täta en bakmur som läcker på en använd kakelugn? Om så vore fallet, en del har kastat in lerbruk eller något annat i utrymmet mellan murstock och kakelugnens bakmur, och på så sätt kommit förbi läckan, men vi anser att det är dumsnålt och amatörmässigt. Låt oss se på några bakmurar och se vad vi får för intryck?

Här var det en rejäl bakmur på en 1700:tals ugn, det är mycket trevligare att arbeta när omgivningen är ren och städad. Naturligtvis så förser vi eldstaden med eldfast tegel så den håller längre tid.

Den som kan mycket kan ändå lära sig några hemligheter om man vet vad man skall titta efter. När vi ändå tittar på bakmuren så  bildas ibland en blindpipa bakom eldstaden bakvägg, den fylls med svick och lerbruk.

Om ni tittar på bakmuren så har vi gått över med svamp och arbetat in fogarna, varför? Vi vill att lerbruket skall riktigt sugas in i teglet och det får en bättre vidhäftning, inga torksprickor i fogarna helt enkelt.
Ja, det var några exempel på bakmurar och kommer råden att vara till nytta? Jo, för den som är mottaglig och inser hur saker skall utföras. Kom ihåg att det syns om du är ett proffs eller inte.