Fuskbyggare och svindlare
Nu är vi så trötta på dessa program som fuskbyggarna och byggfällan, visst är det tråkigt och jobbigt för de som blivit utsatta. Kontentan är att man slipper ändå undan så lättvindigt. Det ända positiva är att man aktualiserat behovet att vara än mer selektiv vem man anlitar och vid dåliga vibbar ta beslut och avstyra eller bryta arbetet innan det hinner gå för långt.
Det händer och kommer att hända hela tiden att vanligt folk blir utsatta för dessa klåpare, en ung tjej Dalbotösen sände mig bilder och länk på vad en sk murare hade gjort med hennes skorsten. Han skulle mura om den och det kan väl inte vara så överstigande svårt för någon som menar sig kunna mura eller?

Jag förstår att Dalbotösen blev besviken och ledsen, hon hade frågat "muraren" om han var nöjd med sitt arbete? "Jovisst", det fanns inget att anmärka på.
I det här läget skulle hon inte ha betalt räkningen utan gjort en skriftlig reklamation och tagit kontakt med kommunens konsumentrådgivare. Vidare skulle en besiktning av opartisk sakkunnig fastslagit att så stora brister finns att skorstenen måste demonteras och muras om igen på ett fackmässigt sätt. Muraren hade även ställt håltegel på högkant inuti skorstens i dess skiljetungor vilket man aldrig gör, jag gav henne dessa råd att ta de rätta stegen så följetongen fortsätter. Var aldrig rädd att avstyra ett pågående arbete om ni märker att här är det klåparvarning och betala aldrig under några som helst omständigheter eller hot några pengar till hantverkaren om ni är missnöjd. Ta kontakt med konsumentrådgivaren och följ sedan råden hur ni går vidare med reklamation, ett mycket viktigt tips, ta bilder hela tiden hur arbetet fortskrider och utförs, skriv ner vad som sagts och när, gör aldrig beställningar eller ändringar utan att ha fått det på print och nedskrivet att ni är överens om tid och kostnader. Jag har fått förmånen att hjälpa en del med bekymmer för att få rättvisa, priset är att jag fått ett rykte om att vara en som man skall undvika om man är hantverkare. Så när jag själv behövt hjälp av andra hantverkare så har man anat en tveksamhet att vilja åta sig något uppdrag. Jag gör klart direkt redan från början hur jag vill ha en sak utförd och vilka villkor som finns, är jag missnöjd så blir det inga pengar, det går aldrig att släppa kontrollen, för den dagen man gör det så blir det alltid bekymmer. Lär dig att alltid först få veta vad det kommer att kosta, då är det mycket lättare också att gallra bland hantverkare och acceptera aldrig luddiga ursäkter om extrakostnader. Kolla in fler bilder på den fula skorstenen på länken här nedan och vill du kommentera så har du fritt fram.
http://www.byggahus.se/forum/tak-vind/225138-synpunkter-pa-utfort-murarbete.html 
Men nu till en annan aspekt, vilka är äkta och vilka är falska hantverkare?
Vet ni hur många det är som tagit steget in i branschen och plötsligt så har de varit yrkesverksamma i mer 40 år, man behöver vara kolla när började de sin verksamhet på www.allabolag.se , därefter så får ni reda på hur gamla de är antingen där eller via www.ratsit.se
En pajas i södra Sverige hade redan börjat med kakelugnar när han var i 10 års åldern, någonstans i Blekinge området, jo sedan hade man hunnit med en hel del. Nåväl, en av hans kunder kontaktar mig och frågar om detta är naturligt när man eldar i en kakelugn normalt? Han skickade denna bild till mig.

Så här mycket ska inte ett skift resa sig under en normal eldning, utan om lerbruket är fel och för mycket fet så kan den skjuta i rörelse. Någonting är helt klart fel, har du fler bilder frågade jag?

Jo, det hade varit smutsigt värre och bara lite papper framför kakelugnen när de murade. Det börjar lukta B-folk. En bild till tar vi.

Vad får jag för magkänsla när jag ser en sådan här bild, det är husägaren som tagit bilden efter grabbarna som murar gått hem, skulle jag lämna ugnen efter dagsverket så här så vittnar det om slapphet och slarv i arbetet. Okej, gör nu rätt och gör en reklamation och se vad som händer skrev jag, husägaren försökte men de ville inte höra av sig, mitt råd var, behåll friden i sinnet och spara ihop till en ny budget för en omsättning, och välj rätt hantverkare den gången! Jag gjorde en koll och den här grabben har stängt verksamheten för att slippa ta ansvar.
En annan norr om Dalälven, han är född 1973 och startade verksamheten 2008 men påskiner att han varit 40 år i branschen, nästa år har jag varit 40 år i branschen eftersom min karriär började 1982.
Han måste ha suttit i sandlådan och byggt kakelugnar om han varit i branschen 40 år. Det sorgliga är att de kunde bli bra hantverkare om de ville lära sig yrket, men eftersom man väljer att påskina en fasad utåt så förstår vi att allt annat också är av undermålig karaktär, en yrkesman med stolthet behöver inte göra till sig genom att använda lögner. Kommer du ihåg hur man kollade upp personen bakom företaget? Först www.allabolag.se så får du veta om personen är lagligen registerad och momspliktigad, man brukar också se åldern men om det är ett aktiebolag så kollar man upp personen på www.ratsit.se, ibland så skriver folk kommentarer på www.byggahus.se/forum , är det värt att kolla upp folk? Jag säger alltid att var påläst och ställ specifika synpunktsfrågor, kolla sedan upp personen och lyssna på din magkänsla. Folk som jag träffat har förstått att en del blir lite sura på att jag skriver på det här sättet, har jag fått hot och klagomål? Hot har dom aktat sig för och jag svarar aldrig i telefon för jag kollar alltid upp först vem som ringer mig, men däremot har jag fått sura och hånfulla kommentarer via mail. Kan man hjälpa en husägare att slippa bli lurad så är det en bra gärning och om fler öppnar sina ögon och läser på, ännu bättre. En sak bidrar dessa pajaser med i alla fall, man får ett gott skratt när man ser deras försök till falserier.