Vilka faktorer är svåra när sätter en fyrkantig kakelugn?
Om
man tror att allt är rakt och rätvinkligt när man skall sätta en
fyrkantig eller en flat kakelugn så kommer man bli överraskad. Vi skall
ta upp några av de problem man möter när en sådan ugn skall sättas upp.
Vad skall man ta hänsyn till och vilka fallgropar bör man undvika?
Först ut en av de svåraste ugnarna, den med hörnkakel, raka eller
svängda. Det som många upplevt som ett problem är att förstå hur
hörnkaklen skall stå i förhållande till den flata frontlinjen. Att
sätta foten med fotsimsen brukar inte möta några större hinder, men man
bör ha tagit reda på hur bred är skiftet i eldstadsnivån. Om man drar
in fotsimsens sidor som möter väggen för att få 90 graders vinkel så
bör man veta exakt att bredden i eldstadsskiftet har yta att stå på,
det blir inte snyggt om någon sida har ett kakel som börjar stå på
ytterkant av fotsimsens kakel.

Utan istället så önskar man få samma synliga del av fotsimsen i kaklets nedre del.

Då
kommer vi till den svåra frågan, hur kan man få reda på hur skall
linjen i fronten se ut och hur skall hörnkaklen stå i förhållande till
frontlinjen? De som ritar upp en rakt linje i fronten och sedan tar en
vinkelhake och ritar 90 grader mot väggen kan nu lära sig ett sätt att
ta reda på hur verkligheten ser ut i eldstadsskiftet.
För att få reda på hur kaklen hamnar optimalt så bra som möjligt måste de bearbetas och sättas in på plats provosoriskt.
Detta
kräver både tid och skicklighet samt erfarenhet. Ska vi se hur denna
ugn gjordes? Vad är nästa steg? Vi gör en rak hjälplinje i fronten där
vi önskar att fronten skall vara.

Vi
börjar med att hugga hörnkaklet så det möter fotsimsen perfekt, inte
bara hugga bort sådant som den rider på utan också slipa så kaklet står
i lod och perfekt. Men det är inte över än, detta är vänster hörnkakel
och vi har ännu inte det högra på plats, så vi vet ännu inte om fronten
buktar inåt eller utåt, vi sätter dem provosoriskt så kan vi justera
det vänstra hörnkaklet i fall det behöver lutas inåt eller utåt, vad
det handlar om är att medla båda hörnkaklen så det ena lutar lite in så
lutar det andra lite ut, helheten blir sedan rak.

Varför
har jag kommit så långt med ett tredje hörnkakel till vänster? När jag
sätter det på plats och kollar om sidan på vänster inmot väggen följer
hörnkaklet så får jag det bekräftat om hörnkaklet längst ner och sidan
har rätt vinkel, om inte då tar vi ner allt och sätter första
hörnkaklet igen med en korrigering, så bygger vi upp igen kaklen.
Testar med det tredje hörnkaklet till vänster, om ingen tandning så går
vi vidare. När man har det bekräftat att vänster hörnkakel har rätt
läge så får man detta genom att göra klar själva raden av kakel ovan
luckramen. Nu skall vi avslutningsvis få höger hörnkakels läge
bekräftat genom att kolla kakel D4 och D5 samt D6 genom att ställa
E3,E4 och E5 på plats.

Vad
kräver allt detta? Jo, en massa bearbetning av alla kakel, jag
finslipar och gör de förändringar som behövs, men att få dem att stå på
varandra utan mura fast dem är inte det svårt? Absolut, detta är nästan
ingen annan som gör i hela Sverige, man måsta ha en djup erfarenhet av
hur man bearbetar och hanterar kakel. Det vanligaste sättet de flesta
andra använder är att börja med luckramen och bygga kaklen utifrån den.
Jag har fostrat mig själv mer än
35 år nu, nu i denna tid så behärskar jag konsten, ingen är nödgad att
använda denna metodik, utan kan man lära sig att höja nivån av
hantverket genom att dra nytta av denna metod så är det okej. Mitt namn
och
yrkesrykte är helt beroende av att leverera det absolut bästa som kan
uppnås. När nu jag är nöjd med hörnkaklen och själva livet mellan dem,
att kaklen följer varandra så exakt det går, då plockar jag ner kaklen
och börjar med innerarbetet först i eldstadsskiftet. Allteftersom
arbetet blir klart invändigt så är kaklen redan klara för sin plats.
Jag sätter i ny fyllning i varje kakel, jag byter ALLTID fyllningen när ugnen sätts upp.

Ugnen
är inte så djup så varje centimeter är betydelsefull, bakmuren kläs med
entums eldfast tegel och man kan skönja den mantel som jag utför i alla
okramlade uppsättningar, den går runt och möter eldstadskanalen, det
finns aldrig en tegelskarv som inte har en omlott svickning, denna
konstruktion har jag utarbetat under 20-25 år. Fortfarande efter 30-35
år så står sig kakelugnar i bra skick, de jag har sett i Eskilstuna är
fortfarande eldningsdugliga, visst men allt beror på hur mycket de
eldas varje år. Det är också en konst att binda ihop ett hörnkakel med
kaklet bredvid på den korta sidan, om den svickningen är svag så är
risken att den fogen kommer röra sig mer än dom andra. Jag har blivit
ombedd att innan jag slutar författa en kakelugnsbibel med allt som
behövs för yrkets bästa.

Något
som bekymrar vissa uppsättare är att bredden plötsligt inte är
tillräcklig, när man sätter skiftet ovan eldstadsramen så upptäcker de
att det saknas 3-5 mm, för det första så mätte de inte skiftet ovan
ramen innan de satte eldstadsskiftet, de tryckte in kaklen mot ramen
och förlorade kontrollen. Inte är det många som tar beslutet och
plockar ner allt igen och gör det rätt, utan man är dumdristig och lat
och försöker dölja detta med en lerfog mellan hörnkaklet och mötande
kakel i frontlivet. Varför inte ta tid och göra om misstaget? Om man är
seriös och rädd om sitt yrkesnamn så finns bara en väg.
Jag hade
hela tiden koll på bredden samt en mån på ett par millimeter att kunna
slipa, här har jag slipat klart vänster hörnkakel i 3:e skiftet ovan
fotsims, ni ser mina kärringar som håller kaklen på plats medan jag
bearbetar resten.

Ibland
så behöver man korta ner ett skift för takhöjden inte medger att ha ett
helt skift under kronan. Jag har medlat och fått båda hörnkaklen
lutning fixerad, sedan så gjordes kaklen klara mellan hörnkaklen, jag
kortade ner kaklen i rätt höjd allteftersom jag gick åt höger håll, nu
är det hörnkaklets tur att kortas ner. Jag har det kaklet klart som
saknas i luckan, jag har slipat undersidan på hörnkaklet så det mötte
kakellivet till vänster perfekt. Nu återstår att skära bort det som
skall kortas ner. Jag använder en vinkelslip med diamantskiva och skär
en linje 6-8 mm frrån den kant som skall bli färdig kant mot kronan,
sedan så vinkelskär jag 45 grader i godset mot insidan, när detta är
gjort så hugger jag med kniv bort glasyrkanten och får en rak linje som
slipas jämn med slippapper och en hård kloss. På detta sätt får jag
mycket vackra fina skarpa kanter, litet drag med slippappret så
glasyrkanten blir lite rundad.
Nu skall vi ta upp ett annat bekymmer som många inte ens förstår finns, jo det är något som händer under natten.

Det
som kan hända är att lerbruket suger in kaklen i fronten någon
millimeter om man inte säkrar detta med något som kan hålla emot,
lerbruket krymper och har en förträfflig sugförmåga, om man inte säkrar
kaklen efter innerarbetet är gjort så bli inte förvånad om något kakel
rört sig inåt någon millimeter, vad händer då om så är fallet? Det går
inte att ignorera, utan en samvetsgrann och seriös sättare fattar
beslutet att det är bara plocka ner skiftet, och göra om jobbet, du kan inte
förklara bort för kunden att kaklet var lite skevt så därför är det
lite tandning. Har det hänt mig? Jodu, hösten 2009 såg jag och min
praktikant då att ett kakel i foten hade sugits in, jag hade inte haft
någon möjlighet att sätta någon stötta eftersom fotsimsen med alla
tegel också blev klara, vi började morgonen med att plocka oss ner till
kaklet och gjorde om jobbet, ett par timmars jobb men ett gott samvete och
ett nöjt sinne efteråt.

Så
här blev kakelugnen efter uppsättningen, ugnen skall kritfogas efter
2-3 månader. Hur länge skall en ugn torka? Det beror på klimatet inuti
huset och hur luft kan strömma igenom den och föra bort fukten, det går
inte säga 2 månader eller ett halvår, utan idag så mäter vi med en jonisk
fuktmätare att vi kommit dit till den nivån då lerbruket är torrt och
man kan börja använda ugnen, vetenskapligt korrekt och helt sunt
logiskt tänkande, bäst för kunden och hantverkaren, bäst för alla. Bilden
till höger, ugnen fogad och uppsnyggad efter torkperioden.
En
annan ugn med också runda hörnkakel hade jag söder om Örebro. En ugn
som köptes i kartong och först kolla alla kakel och djup och bredd på
alla skift, som vanligt hade krammelnissarna sabbat 2 kakel med sina
kramlor ovan luckramen.

Men några timmars arbete och vi hade nya kakel som ersatte de gamla.

Jag
hade ett helt skift att nyttja eftersom ugnen var högre än vad
rumshöjden tillät. Återigen så ser vi hur man börjar från sidan. Jag
vill gärna ha en mån om någon millimeter att kunna slipa, det är värre
att ha avsaknad av material på bredden.

Som
sagt, tillvägagångssättet är mycket svårare men ger den verkliga linjen
ovan luckan, det blir alla kakel som styr och då kan livet bukta ut
eller in, sen gäller det att medla så hörnkaklen tar ut varandra och
helheten blir rak. Vi hade folk från en murar firma från Örebro och en
av plattssättarna hade ett stort behov av att hävda sig vid frukost, "
-Jag har i alla fall satt över 70 kakelugnar!", jag förstår att man
behöver få erkännande, men det finns bättre och trevligare sätt att
använda sig av, på eftermiddagen kom grabben in i rummet där jag var
och hade väl tagit mod till sig för han hade en fråga, fråga på sa jag.
"- Var någonstans kan man köpa kramlor?". Jag trodde inte mina öron,att
ställa en sådan fråga till Sveriges största krammelmotståndare, jag var
tvungen att gå ut och få skratta av mig, det var bara så komiskt.
Gossen kom aldrig tillbaka och frågade, hur gör du inuti ugnen och hur
slipar du kaklen?, sådant som är av värde för en som jobbar med
kakelugnar, nåja lyckliga är de som äger urskillning.

När
man har träffat rätt så löper det på av sig själv, man börjar med ett
hörnkakel, slipar det så det hamnar så mycket det går i lod, börjar
slipa till kaklen mellan hörnkaklen, ställer dem på plats, kärringar
med tegel håller dem kvar, när sista hörnkaklet skall slipas in så
kollar man livet ter sig, det kan vara rakt till vänster men faller in
5 mm på 3 kakel, då medlar man, vänster hörnkakel slipas så det faller
ut 1,5 mm och då kommer höger hörnkakel vara mer rakt, på detta sätt
sprids buktningen och ett varningens ord, man får inte falla i den
fällan att låta ett kakel tanda utåt vertikalt för att ta bort livets
buktning, när man står framför ugnen så skall alla kakel flyta ihop och
inga tandningar får synas.

Det
är möjligt att jag krånglar till det, men jag får alltid bästa resultat
och var och en får ha sitt sätt, det viktigaste är att man har gjort
sitt bästa och yttersta i arbete och kvalité.
Nu går vi
över till den ugn som har hörn pelare eller stolpkakel, själva
kakellivet finns liksom mellan stolppelarna.

Här
behövs också förberedelser och koll på mått, bredden på skiften och
skriva upp detta när man plockar ner ugnen för omsättning. Kolla noga
fogarna i alla skift och för noteringar där man kan klart se att
förbättringar behövs. Jag brukar märka ugnens kakel på den övre rumpen
med tuschpenna och noterar också bredden på rumpen. När jag sätter
igång så har jag måtten framför mig enkelt. Måste tillägga, den som
satte upp ugnen i början på 1900:talet har gjort ett exemplarisk
arbete, fina fogar och bra möten med alla skift, så det gör min uppgift
lite lättare.

Här
var Karolina med som praktikant vid denna kakelugn. Man kan se
krammelnissarnas framfart, kaklet ovan eldstadsramen är helt spräckt
och måste bytas ut mot ett helt. Ingen vettig kakelugnssättare sätter
tillbaka ett sådant kakel. Det fångar ögat direkt med sin fulhet och
det skulle störa hela ugnens utseende.

Eftersom
vi sätter om ugnen så har vi formen från foten som den var innan vi
plockade ner den. Vi har också märkena på väggen att gå efter. Men om
man inte vet utan får en ugn i lådor, man får plocka ut den, lägga ut
den och gå igenom hela materialet, om jag har en fot och alla
orginalkakel, så bestämmer jag bredden, måttar ut den på golvet. När
jag vet var hörnkaklens plats bör vara så använder jag andra hörnkaklet
och ställer det på det andra och får en hum vilken vinkel jag skall ha
på sidorna, och ofta skall sidorna falla ut någon grad, inte helt 90
gradigt eller rätvinkligt.

De
flesta brukar börja med eldstadsramen först och kaklen på sidorna,
sedan hörnstolparna, men jag börjar alltid på ena sidan med stolpe och
sidoväggen upp två skift. Om man tror att kakellivet är platt och rakt
mellan stolppelarna kommer man att få fula tandningar i livet som är fronten.
Den metod jag tagit fram är den som alltid ger ett frontliv med perfekt
möte med alla kakel, det kan vara buktigt inåt eller utåt. När nu eldstadsramen har sitt kakel till vänster
så kommer nästa steg bli att slipa till kaklet bredvid stolpen och även
nästa som går över luckramen en bit. När det kan sättas provosoriskt på
plats så har vi att bearbeta kaklet bredvid som skall möta höger stolpe.

Hur
man fick veta höger stolppelares läge kommer från livet hur det ter sig
ovan
luckramen. När dessa 3 kakel är klara, så tar man kaklen som skall vara
ovan i 3:e skiftet och ser hur de bestämmer linjen ovan luckramen, när
man bestämt och ritat korrigeringen så kan man sätta dem. Vi fick slipa
lite på höger sida som mötte stolpen på högra sidan så att fogen blev
minimal. Sedan så slipades undersidan på stolpen så den är någorlunda
lod och har snarlik utstick som vänster stolpe har.Tycker du det här
verkar komplicerat? Det är det och kräver sin yrkesman. Att använda
mitt tillvägagångsätt är knepigt men resultatet blir en ugn med näst
intill perfekt skiftlinje i varje kakelskift.

Praktikanten
fick också känna hur det är att svicka och göra innerarbetet innan vi
går vidare med kaklen. Här drar Karolina på lerbruk på manteln och
möter bakmuren.

Samma sak här, säkra att kaklen inte kan dras inåt under nattens torkning och suget från lerbruket.

När
man har den ena stolpen på plats så börjar man ställa upp kaklen mellan
stolparna, det kan vara så att första kaklet behöver luta ut 1-2
mm
sedan så när nästa till höger faller lite in och när tredje lilla
halvan sätts dit så har det lutat in 1-2 mm. Man ser till att vänster
stolpe har kaklet bredvid 3-4 mm in och samma på höger sida, när man
ser helheten så kommer det se enhetligt ut. Här fick jag slipa till
halvan så den blev perfekt i fogen. Mina praktikanter brukar fråga hur
lång tid tar slipningen i en uppsättning? Svårt att bara säga en
generell siffra, men säkert får man lägga ner en 10-15 timmar ovanpå
sättningsarbetet. Får man upp ett skift med innerarbetet klart och
nästa skift med kaklen klara med slipningen så har man gjort ett bra
dagsverke, då har man bearbetat nästan 20 kakel med slipning.

Det
sitter på plats och även nästa skift också. Jag kan berätta att kravet
för mästarbrev på hantverksstiftelsen är på en nivå som jag anser är
barnsligt låga. Man skall ha varit yrkesverksam i minst 6 år, så med
mina 35 år är jag nog inte kvalificerad. Man skall ta ned en
komplicerad ugn och sätta upp den igen. Ett av dom höga kraven är att
"hugga in" ett kakel mitt i ett skift. Det är bara att erkänna att jag
platsar inte för mästarbrev, jag "formaterar bara alla kakel" på ugnen
jag sätter upp. Hur många tror du skulle klara av de krav jag ställer
på en skicklig yrkesman? Jag är obarmhärtig mot mig själv, vill man bli
främst så finns bara en väg dit, det skall synas på lång väg att här
utförs arbete av högsta kvalité.
Till
dem som inte har en ren kakelugn när de håller på och sätter upp dem,
varför kladdar ni ner ugnen och smetar lerbruk på utsidan? Vad är
syftet? Det kan inte vara annat än att dölja dåliga fogar, inse hur
ynkligt förfarandet är!!!

Här
är den "sura gubbjäveln", en del har fått den uppfattningen när de läst
min hemsida, den här gubben klagar på allt och alla, men har han fog
för sina förmaningar? Tyvärr så är yrkeskunnandet och skickligheten på
en sådan nivå att stora krafttag behöver göras för att hindra
utvecklingen nedåt. Att sätta upp en ugn med sådana fogar som inte ens
behöver fogas, är inte det en ädel målsättning för yrkesman,så var det ju förr i tiden, men att
komma dit kräver karaktär och fostran. Att stå framför ugnen och anse
att det duger och tveksamheter är klart synliga är enligt min mening
ett självmord yrkesmässigt. Behöver man ett mästarbrev? Det är bara ett
papper, jag har hellre min egen inställning kvar och fortsätter att
ställa högre krav på mig själv ju mer erfaren jag hinner bli tills den
dag jag slår i backen. Har du fått respekt för det som krävs för
fyrkantiga ugnar? Kan du se det trasiga kaklet ovan luckan? Istället
finns där ett helt kakel från sidan. Ipso optimum!!!