Kubbhuset- en resa i geniunt byggande!

Sommaren 2017 hann komma igång och grabbarna som jobbar åt husägaren hade börjat riva ner putsen på huset som var ett hus med vit blek spritputs och stommen är ett fackverk av stolpar som sedan har en väggfyllning av vedträn med lerbruk mellan sig.

Jag hann inte med att fotografera huset i dess ursprungsskick, det gick så snabbt för dem att fixa ställning och få ner putsen. Husägaren hade ju hoppats att syllen bara var dålig på baksidan, men i verkligheten så behövde vi byta ut den på hela huset.
Mycket av vedträfyllningen hade skadats av insekter eftersom man inte barkat vedträden när de murades in, en del var bara trämjöl.

Vi beslöt att all fyllning från syll upp en och en halv meter skulle bytas ut och mura tillbaka nya veträn med nytt bruk. Att ta ut fyllningen innebar att först säkra den ovanliggande fyllningen att den stannade kvar och inte sjönk ner, detta gjordes med att skruva ev bräda över stolparna och skruva in skruv så vedträden blev kvar. Här är ett fack tömt och man kan se mycket trämjöl på marken.

Det här var första syllbiten vi fick dit, golvstockarna som tidigare var inlaxade i syllen skulle nu också i en uttag i syllstocken, förra syllen låg inte dikt an mot grundmuren av sten, nu lade jag först ett lager med cementbruk på muren och vi satt först syllpapp på undersidan av stocken så ingen fukt tas upp av timret, att det sedan ligger på cementbruket gör att hela stocken vilar nu på grundmuren och myror och annat hittar inte in i grunden. Men kunde väggarna bara hänga så där i luften? Naturligtvis inte, vi stämpade upp stolpväggen så vi kunde arbeta säkert.

Även en del stolpar hade ruttnat i nedre del, som här i mitten av bilden så har en ny bit satts dit och det dåliga tagits bort.

Här syns stämporna som håller väggen på plats medan vi byter syll och lagar stolpar med nytt stolpmaterial. Här är en ny syll på  plats och cementbruk under så den ligger jämnt på grundmuren.

Viktigt med att få in golvstockarna i syllstocken, det som syns strax under putsen är baksidan på golvsockeln i rummet, så väggen är inte mer 15 cm tjock.Inne i huset så är väggarna putsade med kalkbruk mot vedträfyllningen.

Här ser vi en ny syllstock gjord i ordning och provas, den passar perfekt och så tar vi bort den, lägger cementbruk på muren och så stocken tillbaka, ni kan se en stolpe som sakanr 40 cm, den tog vi bort eftersom den var dålig och nytt skall dit.

På baksidan så har jag börjat mura tillbaka fyllningen av vedträn, en del av den gamla som klarade avsyn sparades medan nya vedträn av ek tillverkades, jag använde lerbruk eller kc-bruk mellan vedträden, kc-bruket gjorde att arbetet gick snabbare framåt och facken blev solida, små rörelser medan lerbruket krympte mycket. Hur många vedträbitar skulle muras tillbaka? Jag tror vi är nånstans mellan 2000-3000 stycken. Hur blev ett färdigt fack ?

Så här blev resultatet på baksidan när den var klar. En hel del av ribborna var också dåliga och behövde bytas, men när man tittade närmare på ribban så kunde man se att övre delen var gjord som en kil, så bruket som hamnade in mot vedträden hade en klack som höll bruket på plats, det kunde ej glida ut vilket visar att folk kunde tänka till förr i tiden.

Från början ville husägaren ta ut alla fyllning men så tänkte man till, det var det inget större fel på den övre delen för den hade klarat sig mycket bättre, så några fack fick jag mura igen på andra plan, men när bruket torkat och brunnit så blev stommen väldigt solid och stark.

Här är vår husägare i full fart med att komplettera med nya ribbor, längst ner så har vi en vattenbräda som är klar och färdigmålad.

Då är baksidan klar med ribbor och jag ville nämligen lägga på en utstockning av puts för att testa hur väggen blev. Det visade sig att vattnet i bruket rann inåt och putsen började vandra utmed ribborna snett neråt diagonalt. Beslutet blev att vi nätar också.

Så mycket bättre och det gick fortare att täcka väggen med putsbruk, men nu undrar ni kanske, vilket slags bruk använde ni för att stocka upp väggen med puts och vilken utputs använde ni? Jag hade velat använda hydrauliskt kalkbruk, men 100 liter bruk skulle ha inneburit 650 kr medan ett egen tillverkat kalkbruk hamnade på under 100 kr per 100 liter. Ja, men kläm fram hur gör man bruket? Jag använde släckt kalk en hel säck och en tredjedel cement samt sand och vatten, först körde jag kalken i vatten i blandaren, sen när den var välling så tillsatte jag cementen, därefter sand och vatten, så fick den gå länge, det här gav 125 liter färdigt bruk. Bruket blir lagom hårt när det har brunnit färdigt, det var smidigt att använda och slå på.

Jag provade att riva av det efter en stund och det fungerade riktigt bra. Hörnen på huset skulle vara slätputsade medan hela huset i övrigt skulle ha en jämn levande yta som följde husväggen och jag gjorde en penslad yta som husägaren bestämde att så skall det vara. Det skulle vara nya fönsterbleck och i koppar, jag gjorde dem eftersom jag hade en egen plåtverkstad, men jag ville få dit dem så de införlivades med putsen, inget eftermontage.

Huset fick en grundputs som sedan skulle få en fin ytputs och i samma moment gjordes speglar eller friser runt fönstren.

Det var noga att man använde kopparspik när blecken sattes fast innan putsningen.

Här har jag börjat med ytputsen som görs i etapper utmed fasaden. Det är inte bara att dra på bruk utan man måste slå på en botten med borste och sedan dra på ett lager som jämnas av.

Det gäller bara att arbeta metodiskt, dra på bruk i lagom stora mängder så man hinner behandla ytan för att få färdigt resultat.

Då var baksidan klar med sin puts, nu återstår bara att se hur mycket trähuset rör sig och var rörelsena kommer ut i väggen, man kan få bättra på ställen där en spricka uppträtt, det gör man med en mjölk av putsen som man svampar in och förseglar ytan, rörelser är oundvikliga, man tar hand om den allteftersom. Bara 3 sidor kvar av huset, Finspång ligger 2 mil bort och Hjortkvarn också 2 mil, så hur fixade man lunchen alla dagar?

Biltema grillen gick varm varje dag, när jag tänker tillbaka nu ett par år så var detta så kul och vederkvickande med våra luncher, vi åt god mat och framallt varm mat varje dag, lunchen var en riktig höjdpunkt på dagen. Regniga dar så jobbade inte jag för ingen kan hålla på med putsjobb och det regnar ständigt. Många fina matminnen, en speciell kommer jag ihåg, lammkotletter med timjan och vitlök och olivolja, det var husägaren som stod för maten den dagen, så gott !!!!

Till slut blev första gaveln också klar med all puts, nu så skulle jag bara dra på bruk på ena gaveln 2 m upp och husfronten också 2 m upp, sedan nästa år (2018) skulle jag fortsätta med putsningen, nu är vi inne i oktober 2017.Tittade på fakturorna 2017 och det handlade om c:a 300 arbetstimmar , det blir 40 arbetsdagar och resor på 1200 mil. Om jag får säga min mening, jag är så trött på alla dessa långväga resor, men så har man jobbat i snart 40 år, vet ni hur många bilar jag har haft? Jag kan bara säga att jag är en bilsäljares dröm.

Ja, då var vi tillbaka i juli 2018 och det är en mycket varm sommar, tidigare så har jag murat en rörspis under maj, en skorsten ute på en sjö via båt, en gammal sättugn i juni, vi har lite puts att ta ner och näta väggen och sedan näta framsidan då vi flyttar ställningen dit. Just denna sida är exponerad av solen från tidig morgon fram till kl 13-14, jag bytte t-shirt upp till 4 ggr per dag. Man får arbeta ganska intensivt då putsen torkar fort.

Det här är själva entren och ett litet större bleck skulle behövas ovan dörrarna, jag vill få en del av blecket att vara bakom putsen för när regn från sidan kommer och vatten rinner utmed fasaden så skall den lätt rinna av och droppa en bit från dörrarna.

Här är husägaren med en av sina medhjälpare, nej murarmäster gör inte grovjobbet här utan det gör mina medarbetare.
När dom är färdiga så kan jag gå upp och avsluta putsningen och så kan vi flytta ställningen.

Jag har börjat dra på den fina ytputsen och går fram till fönsterramen, man gör av med en 500-600 liter bruk per dag, tombolan går hela tiden och ingen annan får röra den för jag ensam sköter och tillverkar bruket.

Upptill så är det ett litet område till vänster som saknar stockningen, skönt vissa dagar då molnen ger lite skugga.

Äntligen så är gaveln klar och ställningen flyttad till framsidan, nu börjar det dra ihop sig riktigt, huset får en väldigt fin levande puts som kommer att ge den där antika och gamla känslan när vi målar huset.

Jag visar med hjälp av tumstocken att man måste fylla upp med bruk 5-6 cm bakom nätet och sedan helst bygga en halv cm utanför nätet, slår man in bruket med slev? Det tar för lång tid och hälften hamnar på marken, utan jag har under snart 40 år använt en teknik med en 50 cm bred spackelspade, man får rejält med bruk på den(3-4 slevar) och sedan så slår man in den i en böjd uppåt rörelse mot platsen där bruket skall in, det mesta går in med stark kraft och visst känns det i höger armbåge. Nu är framsidan stockad med bruk och finliret börjar.

Nu kan man börja tala om att vi bara har några dagar kvar av arbetet, jag har redan ytputsat nedre delen så det är bara den övre kvar. Sedan väntar lite finlir runt fönster och dörrar.

Jag har jobbat åt många och de flesta uppskattar när de ser att man gör ett genuint arbete, inget slarv någonstans utan skall ytan penslas så penslar vi allt i rätt tid och på rätt sätt så samma utseende skapas överallt.

Det verkar faktiskt bli ett riktigt fint hus, hur är det sprickor i fasaden? Jo, rörelser kommer att vara oundvikliga, trästommen bakom all puts rör sig under årstiderna och någonstans kommer krafterna komma ut. När väl det sker så behandlar vi sprickan med putsmjölk som vi svampar in, efter det kan målning ske.
Nu är också den övre delen klar, ställningen kan tas ner och så tar vi hand om fönster och dörrpartierna.

Övergången från putsfälten mot fönsterram och dörram skall ha en mjuk men klar nivåskillnad. De nedre beslagen sitter inmurade som andra bleck, hur gjorde man där?

Då fick man förborra plåten och knäcka den så en läpp gick in under fönstrets nedre kant, dags att börja städa av och plocka ihop sina grejor. Vi är nu i 10 sept 2018 och skall vidare till husägarens permanenta gård och mura om en 3 meters kakelugn. Jag återkommer med bilder från huset efter målningen har skett och till idag nov 2020 så har vi helt enkelt inte haft möjlighet att måla huset och pandemin gjorde inte situationen lättare, men vi siktar in oss på våren 2021.