Damm och sot, vår vardag!
Detta är ett yrke där damm och sot är så förekommande att fara för skador är stor. En kollega till oss som gick bort hastigt i fjol november hade ådragit sig stendammslunga pga arbetet kring murning. En sak som först smyger på är att luktsinnet börjar bli svagt. Kalk som finns i bruk har en frätande inverkan på luftvägar och bihålor. Den åstadkommer sår på slemmhinnor och dessa utvecklas till ärrvävnad, följden blir nedsatt luktsinne och andningsförmåga.
Denna vecka så har vi ett antal dammrika arbeten, att flytspackla ett badrumsgolv är både dammigt och kladdigt värre, men någon måste göra jobbet.

När man gjuter in golvvärme så brukar man använda en pump och flyta allt på en gång, men vi använde en annan metod och tog det bitvis. För att inte spacklet skulle rinna ut för mycket och vi kliva i kladdet hela tiden så gjorde vi en brukvall av vanligt murbruk som höll tillbaka flytspacklet tills det stelnat lite och vi gjorde en ny bruksvall så vi fick en ny ruta att flyta. Helt klart så tog vi bort den inre vallen och göt rutan, så här fortsatte vi hela golvet tills allt var klart. En sak som alltid man får ta hänsym till, när någon annan som en rörmokare är inblandad så blir inte alltid saker utförda som man vill. Rören skulle ha varit dikt an mot golvet, men istället så kom de upp 8 mm högre än väntat och detta orsakade en merkostnad på 10 säckar flytspackel = 2500 kr. Nu skall också fall till golvbrunnar från samtliga väggar finspacklas, Boverkets norm gäller att "inget bakfall får förekomma i våtutrymmet". Hur vi gör detta får ni se nästa vecka. Nu till veckans sista arbete, en kakelugn skall tas ned igen. Rose-Marie börjar håller med om att detta är det skitigaste man kan utsätta sig för i form av arbete.

Nej det är inget fel på bilden, det är bara damm i luften, det är så mättat att utan en ansiktsmask eller andningsskydd så är det inte alls trevligt att vara där inne. Vi satte upp tältet och tog ner kakelugnen på 5 timmar, allt skräp ute och kakelugnen paketerad i kartonger för att sedan sättas upp igen. Vi kan tala om att det är inte många som klarar detta på denna tid, ändå så tog vi det lungt och metodiskt, ni som önskar få en kakelugn nedtagen har ju något att jämföra med. Skulle någon hantverkare säga att det tar 2 dagar för 2 man så är han ute och cyklar, eller hur? Hur såg det ut innan vi började?

Här ser ni att buren är på plats och den skall plastas in i väggar och tak för att innesluta allt damm och sot. Om man inte gör det på detta sätt så kan inget annat än en katastrof inträffa. Detta är det värsta sotgöra som kan ske inuti i ett hus, så tänk på detta om någon kommer hem till er och skall göra något liknande. Idag torsdag så skall vi plocka upp fundamentet som består av tegel och lerbruk i bjälklaget och se vad vi hittar där.

Vi vill säkra en konstruktion som kan bära en kakelugn på 2,5 ton och inte röra sig, fast förankrad i murstocken också. Vi skall också in i murstocken och räta en rökkanal som murats snett och omöjligör insatsrör om vi inte åtgärdar detta. Man förvånas av att murarna var så förbannat klantiga och obetänksamma förr när de murade skorstenar, och av de skorstenar som vi lagat i Riddarhyttan så kan det verkligen sägas att detta inte är något gott vittnesbörd för den murare eller dom murare som verkade här förr.

Rökanalerna är murade med kraftiga utstick av tegel, inga mjuka övergångar, överallt likadant, man undra om muraren var nykter när han murade? Var sprit med i bilden så kan vi förstå varför det blev som det blev. I denna skorstensstock så har vi 4 kanaler att åtgärda och 3 kakelugnar och en vedspis, vad spännande sedan för familjen att få börja använda alla eldstäder, men det är en bit kvar på vägen, allt hoppar inte dit av sig självt. Nå hur gick det då med fundamentet? Var det bra eller ej godtagbart. Man skall aldrig tro eller lita på att saker gjordes bättre förr, tvärtom, då fanns också det en benägenhet att följa minsta motståndets väg, kunde man slippa undan billigare och lättare så gjorde man det. När vi öppnade fundamentet så visade det sig detta!

Nu har vi tagit upp allt skräp som låg här runt balken, det var tegel murat med lerbruk och hela partiet hade vikt sig åt båda sidor om balken, så något direkt underlag under kakelugnen fanns inte, det var därför den svajade när vi tog ner den. Man kan gott säga att undertaket höll kakelugnen och fyllningen i fundamentet kvar. Hade det varit fackmannamässigt att sätta upp kakelugnen igen på samma fundament? Många sätter om kakelugnen från foten och belastar ett fundament som de inte vet något om, så här säger man till kunden, "du vi sparar 5000 kr om vi låter foten vara kvar och så slipper vi en massa extra arbete. Har ni råkat ut för detta så förstår vi att ni kan säkerligen ha oroliga tankar för vad som skall hända i framtiden. En seriös kakelugnsmakare kontrollerar fundamentet till 100%, och åtgärdar det också om så behövs. I bygganmälan skall uppgifter om fundament ingå och belastning, samt hur man säkerställer ett tillräckligt starkt fundament. Men vi hade mer att ta upp.

Ni kan se att vi plockat bort själva eldstadsplanen av gjuten betong. Vi hörde att den var bom och naturligtvis så tar vi bort sådant. Här hade den som satt upp ugnen öst ner allt sitt skräp, nej man kunde inte göra ett riktigt upplag för eldstadsplan, det var alldeles för svårt, så ner med skiten och snabbt igen innan någon ser detta. Det blev 6 ½ rullar(hinkar) med skräp som vi tog bort.
Detta utrymme är c:a 300 liter, det blir för mycket betong att gjuta så vi skall göra en hävstångsplatta. För att vi skall få stadga för eldstadsplan så gör vi en ram av vinkeljärn som vi svetsar så det ser ut som ett U. Sedan gör vi tre spår i golvbjälkarna så den kommer ner, i bakkant så vilar den på tegelupplaget vid vägg och så bygger vi upp med cellplast ett golv som vi gjuter emot, plattan är c:a 30 cm tjock i vinkeln ut en 40 cm och smalnar sedan av för att vara 6 cm tjock i eldstadsplan, vi lägger sedan en armeringsmatta överst för att binda ihop det övre skiktet. Denna platta kommer att klara c:a 2,5 ton utan problem och plattan kommer att vara ingjuten med balken som syns och även instick på sidorna i murstocken. Nu kanske ni tycker att detta ledde till en massa extra arbete, men det finns inga genvägar, för oss tar det att gräva upp och gjuta detta c:a 5 timmar och detta är alltid medräknat i offerter eftersom vi vet hur dessa fundament är gjorda och 99% av alla måste åtgärdas. Nästa vecka får ni se gjutningen och hur vi gör detta. Nu är det påsk och sleven och murarhammaren får vila, vi ska äta gott, träffa släktningar, ut och fiska, flugfiske för första gången i Hedströmmen i år. Nu på fredag morgon så var farsgubben och jag nere och fick 2 regnbågar nere i tjärnarna i Riddarhyttan, i morn lördag blir det rökning av fisk. Kolla fiskeröken!