Bråda tider- Mycket att göra!


Det är vecka 19 nu och tiden flyger iväg. 2 kakelugnar är igång och en av dem tog vi ner i vintras och skall nu upp. Innan vi kunde börja så måste vi riva ut något gammalt.

En öppen spis som inte fungerade, den hade även lossnat från väggen och lutade ut i rummet, vi undrade vad den stod på?
Jo, på bara en massa skräp, men under så finns ett betongvalv som det ofta finns på hus byggda under 20-30 talet. Detta valv i betong är ingen jättesäker konstruktion, men tillräcklig att bära 1,5-2 ton på en halv kvadratmeters yta. Vi göt betong och armerade, här river Rose-Marie av ytan och slätar ut den.

Vi skall också putsa väggen så den blir fin och hel. Hur börjar man en kakelugn då? Först en hel del mätande och funderande, sedan så när vi har ritat upp måtten så sätter vi igång.

Hoppsan nu gick det fort, vad som är viktigt är att veta hur foten var gjord förut. Börjar vi sätta den t ex helt i lod och den tidigare har lutat något så måste vi också hela tiden korrigera den ändring vi gjorde i början. I detta fall så valde vi att jämna till allt och ha det helt rakt och i lod. Vi vill visa hur fotsimsen tidigare såg ut.

Tittar ni noga så ser ni en nivåskillnad på sidostycket av fotsimsen som möter det andra. Detta tog vi bort och det betyder att hörnstolpen behövdes göras plan för att passa vår fotsims som är i våg. Alla sådana här ändringar måste man ta med i beräkning för att kunna ge en rimlig offert. Man ser även att en kraftig lerfog finns under fotsimsen för att ligga någorlunda på fotkaklen, det är i sin ordning. Hur blev foten?

Nu låter vi den stå ett dygn innan vi börjar sätt resten av ugnen. Man skall också använda eldfast tegel i eldstadens kammare, när man får en offert så bör exakt förteckning finnas över material, annars är risken att man betalar för något som inte sätts dit. Idag 12:e maj så har vi spjällbotten kvar och skall sätta kronan. Vi valde att vänta med att sätta igen spjällbotten en dag så vi kunde behandla torksprickor i svicket.  Under tisdagen så hjälpte vi husägarna med att laga en ful vägg på garaget.

Här drar Rose-Marie på putsbruk med hjälp av en spackelspade. När jag började med spackelspaden på tidigt 1980:tal så skrattade alla andra murarna och även målare, jag drogs med en tennisarmbåge och det var en pina att kasta på bruket på väggen, men så fick jag den idén att dra på bruket och så smidigt det gick. Nu efter 28 år så går det som en dans och många förvånas att det går snabbare att putsa en vägg på detta sätt än att kasta på bruket. Rose-Marie håller helt med och tycker att detta är förträfflig övning och skonsamt för armarna. Ni kanske ler lite, men vi har t om spritputsat med spackelspaden och fått lika bra resultat som att kasta. Det viktigaste är att man trivs och gör ett bra jobb, vilka metoder och verktyg vi väljer att använda står fritt för var och en. Hur blev väggen?

Ytan skulle likna den gamla och ha lite riven karaktär, sedan när allt fått torka så kan man riva med sandpapper på den gamla färgen och måla på en ny silikatfärg som andas och är lämpad för puts. Vi skall bli klara med 2 kakelugnar i maj, en skorsten, en dragning, ett badrum och en hall, en spackling av ett badrumsgolv. Vi känner att det är lite stress, men man kan bara ta en dag i sänder, en klok man sade, "varför bära morgondagens bördor redan nu, har ni inte tillräckligt ändå att bära".